Yin & Yang

Begreppet yin och yang kommer från Kina och det har funnits i minst 3 000 år. Orden yin och yang betyder skuggsidan respektive solsidan av en kulle. Solen är yang och månen är yin. Yin- och yang-symbolens ljusa fält representerar ljuset och solen (yang) och det mörka fältet representerar mörkret och månen (yin). Yang är den maskulina energin och yin är den feminina energin. 

Yang - Maskulin energi

Ljus, sol, värme, aktiv, dynamisk, rörlig, snabb.

Yin - Feminin energi

Mörker, måne, kyla, passiv, vilande, reflekterande, fast, långsam.


Yin och yang symboliserar motsatt energi och därmed skapas en laddning mellan dem. Men yin och yang anger inte bara två motpoler utan också hur den ena kan övergå i den andra – för yang kan inte växa utan yin och vice versa. Man kan även se yin- och yang-symbolen som att det mörkaste också har något ljust i sig och att det ljusa har något mörkt i sig. Det är aldrig endast det ena eller det andra utan allt existerar i balans i förhållande till vartannat.

Jag tolkar yang som en energi som handlar mer om att göra och att yin handlar mer om att vara. Min erfarenhet med mitt arbete med människor är att vi ofta hamnar i "görandet", att det är i prestationen vi mäter vår "duglighet". Vi skriver att-göra-listor och vi tycker att en dag varit bra om vi fått gjort mycket. 

Vad hände med varandet? Den passiva feminina yin-energin som ger balans och harmoni till den aktiva maskulina yang-energin. Denna livsläxa gick jag själv igenom i 20-års åldern när jag hamnade i en prestations-spiral i ett försök att passa in. Jag anser att samhället innehåller övervägande yang-energi och det är mestadels de egenskaper som bekräftas. Insikten trillade ner när jag satt där i tårar själv i min lägenhet. Livet hade stannat upp. Jag upplevde mig själv i ensamhet, i stillhet. Ett långsamt reflekterande. Ett möte med ett inre mörker jag tidigare inte tagit mig tid att se, som jag inte velat se. En del av mig som fanns där inne, men som inte fått vara med. Yin. Här väcktes en nyfikenhet hos mig. Det var något hos denna energi som gav mig ett inre lugn, en känsla av att komma hem, en känsla av att vara hel.

Något år senare arrangerade jag och ett par vänner från högskolan en "Bara va-resa" där syftet var att öva på att bara vara.

Ytterligare några år senare utbildade jag mig i Yin Yoga.

Nu går jag en utbildning i Gudinnans kvinnokraft och dyker ännu djupare in i den feminina kraften. Det känns så viktigt att lyfta fram detta i ljuset. Att vi blir medvetna om våra energier, att vi checkar in med oss själva för att leva efter vår sanning. Att följa flödet och leva i balans mellan yin och yang för att på så sätt uppleva balans inom oss själva.